Nom científic
Hygrophorus latitabundus
Altres noms
Mucosa, bavosa, mocallosa, gomera, galosa, senyoreta, caramellosa, llepissa
Descripció
Barret de 5–15 cm, hemisfèric al principi i després convex o aplanat, amb el marge involut. Cutícula molt mucosa i enganxosa, de color gris marronós, més fosc al centre.
Làmines gruixudes, blanques o crema, separades i decurrents.
Cama de 5–12 cm, blanca, robusta, amb bandes més fosques i sovint recoberta de mucílag sempre amb una banda blanca sota el barret i la part inferior d’un blanc embrutit. És característic que el peu acabi en punta.
Carn blanca, ferma i gruixuda, amb olor suau d’ametlla amarga i gust dolç.
Hàbitat i època
Es troba a la tardor i començament d’hivern, sobretot en anys plujosos. Creix en pinedes pures o mixtes (pi roig, pi blanc, pinassa), sempre en sòls calcaris, en boscos madurs (25 anys o més). Forma grups nombrosos.
Podem associar el seu hàbitat a sotabosc amb plantes com argelagues, espígols, boixos i ginebres.
Comestibilitat
Comestible excel·lent. Molt apreciada i carnosa. Cal netejar el peu rascant-lo amb un ganivet. El mucílag aporta consistència i espessor a salses i guisats.
Curiositats i confusions
- A les comarques interiors és un dels bolets més buscats i rep noms com mocoses o caramelloses.
- Pot confondre’s amb altres Hygrophorus, com el llenegall (H. persoonii), de qualitat culinària inferior.
- Mai netejar-la sota l’aixeta, sinó amb un tovalló humitejat, cal preservar la mucosa del barret.