Nom científic
Lactarius chrysorrheus
Altres noms
Rovelló de cabra, llet de llet groga, lleterola, enganyapastors, esclata-sangs bord, pelut/peluda.
Descripció
Barret de 4–10 cm, primer convex i després deprimit, amb el marge involut. Superfície llisa i brillant, crema ataronjada amb bandes concèntriques més fosques (semblant al rovelló). Làmines clares, blanquinoses. En trencar-se, exsuden làtex blanc que vira ràpidament a groc sofre. Cama de 3–8 cm, blanca, cilíndrica, plena de jove i sovint buida de vella. Carn blanca que es torna groga en contacte amb l’aire, gust amarg i picant.
Hàbitat i època
Boscos de planifolis i coníferes, en tota mena de sòls. Estiu i tardor. Molt comú des de la plana fins als Pirineus.
Comestibilitat
No comestible. Pot causar trastorns gastrointestinals.
Curiositat i confusions
Es confon sovint amb el rovelló (L. deliciosus). Diferència clau: el rovelló fa làtex taronja, mentre que aquest fa làtex blanc que es torna groc i té gust amarg/picant. A Catalunya és conegut com cabres o lleteroles; a Balears i País Valencià, esclata-sangs bords.