PINETELL

Nom científic:

Lactarius deliciosus

Altres noms

Rovelló d’obaga, rovelló paratge, pinenca, pinetenca.

Descripció

Bolet carnós i massís, amb un barret de 5 a 15 cm de diàmetre. Al principi és convex i més endavant adquireix forma d’embut. La superfície és de color ataronjat amb cercles concèntrics més foscos. En trencar-se, segrega un làtex taronja que ràpidament es torna verdós. Les làmines són fines i atapeïdes, també de color taronja. La cama és cilíndrica, curta i robusta, amb petites depressions i tonalitats semblants al barret.

Hàbitat i època

Es troba sobretot sota pins, des del litoral fins al Pirineu. Apareix habitualment a la tardor, després de les pluges, tot i que en anys plujosos pot sortir ja a finals d’estiu o mantenir-se fins a l’hivern en indrets càlids.

Comestibilitat

Comestible excel·lent. És un dels bolets més apreciats a Catalunya. Té una carn ferma, de sabor suau i amb un toc afruitat i lleugerament picant. A la cuina s’utilitza a la brasa amb all i julivert, en arrossos, guisats o en conserva amb vinagre i oli.

Curiositats i confusions

  • En mercat, sovint es venen barrejats amb altres rovellons (com el Lactarius sanguifluus, de color més vinós).
  • Pot ser parasitat pel fong Hypomyces lateritius, conegut com a “pinatella” o “mare de rovelló”, que deforma el bolet «menjant-se» les làmines, i endurint la carn. En endurir la carn fa que aquesta no es «cuqui» tant, essent cada vegada més valorat.
  • Es pot confondre amb espècies semblants però menys apreciades com Lactarius chrysorrheus o Lactarius quieticolor.

Scroll al inicio