Nom científic:
Lactarius deliciosus
Altres noms
Rovelló d’obaga, rovelló paratge, pinenca, pinetenca.
Descripció
Bolet carnós i massís, amb un barret de 5 a 15 cm de diàmetre. Al principi és convex i més endavant adquireix forma d’embut. La superfície és de color ataronjat amb cercles concèntrics més foscos. En trencar-se, segrega un làtex taronja que ràpidament es torna verdós. Les làmines són fines i atapeïdes, també de color taronja. La cama és cilíndrica, curta i robusta, amb petites depressions i tonalitats semblants al barret.
Hàbitat i època
Es troba sobretot sota pins, des del litoral fins al Pirineu. Apareix habitualment a la tardor, després de les pluges, tot i que en anys plujosos pot sortir ja a finals d’estiu o mantenir-se fins a l’hivern en indrets càlids.
Comestibilitat
Comestible excel·lent. És un dels bolets més apreciats a Catalunya. Té una carn ferma, de sabor suau i amb un toc afruitat i lleugerament picant. A la cuina s’utilitza a la brasa amb all i julivert, en arrossos, guisats o en conserva amb vinagre i oli.
Curiositats i confusions
- En mercat, sovint es venen barrejats amb altres rovellons (com el Lactarius sanguifluus, de color més vinós).
- Pot ser parasitat pel fong Hypomyces lateritius, conegut com a “pinatella” o “mare de rovelló”, que deforma el bolet «menjant-se» les làmines, i endurint la carn. En endurir la carn fa que aquesta no es «cuqui» tant, essent cada vegada més valorat.
- Es pot confondre amb espècies semblants però menys apreciades com Lactarius chrysorrheus o Lactarius quieticolor.