APAGALLUMS

Nom científic:

Macrolepiota procera

Altres noms:

Paloma, cogomella, pamperol, pimpinella, para-sol, bolet de frare.

Descripció:

Bolet molt gran i inconfusible. El barret pot fer entre 15 i 40 cm de diàmetre, primer ovoide i després campanulat, fins a obrir-se gairebé del tot amb un petit umbo al centre. La cutícula és clara, coberta d’esquames marronoses disposades concèntricament. Les làmines són blanques, lliures i denses. La cama és alta i prima, amb dibuix característic de taques o franges marronoses que recorden pell de serp. Presenta un anell gran, gruixut i mòbil, que es pot desplaçar amunt i avall. La carn és blanca, tova al barret i molt fibrosa al peu, amb olor suau i gust lleugerament de nou.

Hàbitat i època:

Creix en clarianes, prats de bosc, vores de camins i marges herbosos, en tota mena de sòls, sempre que hi hagi humitat. És un dels primers bolets que apareix després de les pluges de finals d’estiu i durant tota la tardor. Comú arreu de Catalunya, des del litoral fins a la muntanya mitjana.

Comestibilitat:

Bon comestible, sobretot el barret jove i carnós, que es pot preparar a la planxa, arrebossat o farcit. El peu, molt fibrós, no es consumeix.

Curiositats i confusions:

  • Es diferencia de les Amanita perquè no té volva a la base i l’anell és mòbil.
  • L’apagallums pot confondre’s amb espècies tòxiques del gènere Chlorophyllum (C. brunneum, C. rhacodes), que ennegreixen la carn i poden provocar trastorns digestius.
  • En algunes zones rep el nom de “para-sol”, pel seu aspecte quan està completament obert.

Scroll al inicio